петак, 04. август 2017.

Krostata sa šljivama

Brza poslastica, pita šta li je? Negde  je zovu krostata, negde tart, naziva je toliko, a moram priznati da ovaj komad testa u kome su upakovane plave sočne šljive, govori sve jezike sveta, kako god se zvala, ukus je savršen. Ovo je svakako poslastica koja se zavoli posle prvog zalogaja...

Potrebno je:
300 g brašna,
150 g putera,
100 g šećera u prahu,
1 prstohvat soli,
rendana kora limuna,
2 jaja.

Za punjenje:
oko 400 g šljiva,
2 - 3 kašike šećera,
2 - 3 kašike mlevene plazme,
cimet.















Priprema:
Usitniti maslac, dodati brašno i dobro promešati da se dobiju krupne mrvice, dodati so, jaja, šećer, koru limuna (vodeći računa o poreklu limuna, u koliko je limun iz trgovine nije preporučljivo upotrebiti koru), dobro umesiti da se dobije glatko testo. Testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižider da se dobro ohladi.



















Šljive dobro oprati, iseći na polovine, odstraniti koštice i posuti ih sa malo šećera i cimeta.
Pripremiti pleh za tart veličine  26 - 28 cm, dno i ivice pleha za pečenje premazati malo puterom.


Testo istanjiti na providnoj foliji ili papiru za pečenje u obliku kruga, (uz pomoć papira testo ćemo lakše prebaciti u pleh), vodeći računa da testo bude veće od dno pleha, potrebno je da testo pokrije i stranice pleha.


Pripremljeno testo dobro utisnuti u ivice pleha, višak odstraniti, viljuškom izbosti testo na par mesta (sprečiće podizanje testa u toku pečenja). Po testu posuti malo mlevenog keksa, poređati šljive u krug prateći ivicu testa, na kraju posuti sa još malo mlevenog keksa i ostatkom šećera i cimeta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da testo blago porumeni, a šljive omekšaju.


Gotovu poslasticu ostaviti da se malo ohladi, iseći po želji, posuti blago šećerom u prahu i poslužiti.

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!